Vrijwilligerswerk bij PAWS-PATAS in Los Gallardos, Spanje

Lees deze informatie goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Wil je werken met verlaten honden en katten? In een land waar dierenwelzijn vaak geen prioriteit is. Waar opvangcentra afhankelijk zijn van vrijwilligers en donaties en geen wettelijke financiering ontvangen?
 • Wil je als vrijwilliger werken en echt het verschil maken door diegenen te helpen die zichzelf niet kunnen helpen?
 • Kom dan naar PAWS-PATAS toe, ons asiel in de buurt van Los Gallardos in het zuidoosten van Spanje.

Dit is waar het allemaal om draait

Xander werd in een zeer slechte conditie op de stoep van een van onze vrijwilligers achtergelaten. Zes maanden later reisde Xander naar een van onze adoptie-partners in nederland en werd snel geplaatst.

Voor

Xander before

Na

Xander after

Bryan was zó zwak toen hij werd gezien op 50 meter van het asiel, dat wij hem naar binnen moesten dragen. De hond was volledig ondervoed en broodmager. Na maanden van liefdevolle verzorging en behandeling en veel goed voer, werd hij geadopteerd in engeland waar hij nu een prachtig leven leidt.

Voor

Na

Het asiel

Het asiel bestaat uit een katten-opvang en een honden-opvang. Beiden hebben een eigen manager met een team toegewijde vrijwilligers, die aan de asiel manager raporteren. Gemiddeld zijn er 80 honden en 20 katten in het asiel opgenomen. Het asiel wordt op belangrijke wijze ondersteund door pleeggezinnen die helpen door dieren op te nemen als er geen geschikte plek in het asiel beschikbaar is.

Men werkt in een morgen-ploeg (9.00 am – 1.30 pm) en een middag-ploeg. (3.00 pm – 6.00 pm). De genoemde tijden kunnen veranderen op basis van het aantal dieren waar voor moet worden gezorgd. De dagelijkse taken bestaan uit het schoonmaken van de kennels en de cattery, voeren en vers water geven, het toedienen van medicatie en het socialiseren van de dieren.

De voertaal in het asiel is engels, temeer daar er vrijwilligers van over de hele wereld komen werken. Je moet een redelijke beheersing van de engelse taal in spreken, lezen en schrijven hebben om de instructies en de gesprekken te kunnen begrijpen.

Het asiel ligt aan de zuid-oost kust, ruim 200 kilometer zuid van Alicante en 100 km noord van de stad Almería . Nabij gelegen plaatsen zijn Mójacar, Los Gallardos, Vera en Garrucha. Het asiel is ongeveer 10 kilometer van de kust. De plek ligt vrij afgelegen en er is weinig op loopafstand.   Als je tijdig aan ons team van locale vrijwilligers kunt laten weten als je wilt winkelen of naar het strand of een lokale markt wil, zullen zij wanneer zij daar de tijd hebben, vervoer voor je regelen als je zelf geen transport hebt. Een lijst met namen van deze vrijwilligers is te vinden in de informatiefolder die aanwezig is in jouw huisvesting. Als er niemand de mogelijkheid heeft om voor je te rijden kan het nodig zijn dat je of jullie een taxi moet bestellen. De kosten daar van bedragen € 16. Er zijn tevens enkele fietsen beschikbaar voor mensen die in de nabijgelegen dorpen boodschappen willen doen.

Reis: Je kunt naar Murcia vliegen en dan de 72B bus naar Cartagena nemen. Vervolgens overstappen op de VAC-288 bus naar Vera, alwaar je wordt opgehaald door een vrijwilliger.
De reistijd bedraagt ongeveer vier en een half uur, de kosten zijn rond € 10 of we kunnen regelen dat iemand je ophaalt op de luchthaven. Dit laatste kost € 30 voor een enkele reis (parkeerkosten en brandstof). Je wordt geacht direct te betalen aan de persoon die je ophaalt.

Je kunt naar Alicante vliegen en daar een bus nemen naar Murcia (www.alsa.es) en vervolgens van Murcia naar Vera Busstation, waar iemand je op zal komen halen.

Je kunt tevens naar Almería vliegen, wat dichter bij het asiel ligt, ca. 100 kilometer. Voor € 25 (brandstof kosten, de chauffeur rijdt heen en terug en daarmee ruim 200 kilometer om iemand op te halen), wordt je door iemand opgehaald. Je betaalt dit bedrag zelf direct aan degene die je ophaalt. Er is tevens een prive bus die aansluit op vluchten naar engeland, belgie en nederland. Deze bus brengt je van de luchthaven van Almería naar Los Gallardos (waar je wordt opgehaald) voor € 18.   In de wintermaanden vervallen de vluchten op Almería. www.exclusiveairportshuttles.co.uk

Indien mogelijk vragen we je om te arriveren dan wel te vertrekken tussen 8.30 am en 7 pm. Buiten deze uren om is er geen asiel manager aanwezig om je te begroeten en is het moeilijker om iemand te vinden die je op kan halen en wat boodschappen met je kan doen.

Het weer

Het weer, hoewel meestal mild in de winter, kan onvoorspelbaar zijn met koude nachten en zware regen. De zomermaanden zijn heet.

Voor meer informatie en jaarlijkse temperaturen en neerslag klik hier

De huisvesting

Wij hebben twee stacaravans (Casa Lady en Casa Henry) die je kunt delen met andere vrijwilligers. Er is ook een ruime touring-caravan (Casa Ariana ), een kleine aparte woonruimte (Casa Vista) en een camper, Casa Austin.

Er zijn twee douches met wastafel, douche en toilet. (Plus een separaat toilet naast Casa Vista) Een koelkast en wasmachine staan ter beschikking van de vrijwilligers.

De accomodatie staat ter beschikking van vrijwilligers die 5 dagen per week werken. De kosten voor tickets, boodschappen etc. zijn voor rekening van de vrijwilliger. De bijdrage voor huisvesting bedraagt € 10 per week voor water (drink en douchewater wordt per tankauto aangevoerd), electra en onderhoud. Het bedrag dient vooraf contant te worden betaald.

De minimale verblijfsduur is drie weken. Wij vragen een deposito van € 50 waarvan € 25 gebruikt zal worden om de accomodatie zorgvuldig te reinigen nadat je bent vertrokken.
De resterende € 25 worden terugbetaald mits er geen ernstige schade of verkeerd gebruik van apparatuur is geconstateerd. Houdt er rekening mee dat als je eerder vertrekt dan op het geplande tijdstip, er geen terugbetaling zal plaatsvinden.

Wat je moet weten

PAWS-PATAS is een werkend asiel, vrijwilligerswerk verrichten is voor ons geen vakantie en zeker niet in de warme zomer.

Vrijwilligers worden getraind op de manier waarop het asiel wordt geleid en met de daarbijbehorende regels. Vragen over het werk en suggesties zijn natuurlijk altijd welkom.We verwachten dat het management en onze teamleiders met respect worden behandeld. Ook zij zijn allen vrijwilligers die gedurende het gehele jaar veel van hun tijd besteden aan het helpen van onze dieren.

Als je bereid bent om met mensen samen te werken, initiatief te nemen, hard te werken en het niet erg vindt om soms vies te worden zal je zeker op je plaats zijn bij PAWS-PATAS. Je zult niet alleen een grote hulp voor ons zijn, maar je zult tevens vertrekken met herinneringen die je een leven lang bij je draagt en zoals de ervaring leert met veel van onze vrijwilligers, bestaat er een grote kans dat je telkenmale terug zult komen.

Tips

 • Breng voldoende kleding voor het werk mee (je kunt nat en vies worden)
 • Neem goede waterdichte schoenen mee (Geen teenslippers)
 • Overweg om oordopjes mee te nemen ( de honden kunnen s’nachts blaffen)
 • We adviseren je om een tetanus injectie te halen voor vertrek.
 • Als je email wilt ontvangen kan dit naar dit adres worden gestuurd.
PAWS-PATAS
"jouw naam"
Apartado  627
04638 Mojácar Playa
Almería, Spain

Regels en voorschriften

Hygiëne en veiligheid

 • Houdt de caravan en de directe omgeving alsmede de douches schoon en netjes,  Indien nodig maak dan een rooster met de andere interne vrijwilligers.
 • Laat geen eten of drinken buiten, daar dit ongedierte aantrekt.
 • Je kunt goed gesloten vuilniszakken in de afvalcontainers achterlaten.
 • Houdt tijdens het werk of als je niet aanwezig bent de deur van je accomodatie gesloten zodat jouw eigendommen veilig zijn.
 • Als er iets kapot gaat in jouw verblijfplaats of niet goed werkt, meldt dit dan zo spoedig mogelijk aan de dienstdoende teamleader.
 • Draag geschikte kleding en schoenen (geen teenslippers) Crocs of vergelijkbare schoenen zijn aanbevolen.
 • Sluit de hoofdingang en het slot daarvan gedurende de nacht.
 • Sluit de gasfles voor het gasstel af wanneer je niet op het terrein bent en gedurende de nacht. (zet de kleine flap op de gasfles om)
 • Wanneer er bezoekers zich melden bij de poort, laat hen dat weten dat zij gezien zijn en waarschuw de Team leider die vervolgens met de bezoekers zal praten.
 • Download deze handige app: Alert Cops  voor de duur van je verblijf in Spanje.
 • Van elk incident moet melding worden gemaakt plus registratie in het incidenten register.

Dieren

 • Dieren zijn niet toegestaan in de huisvesting.
 • Accepteer geen dieren die mensen bij de poort afleveren zonder een team leider in te schakelen. De team leader kan beslissen of het dier wel of niet binnen kan komen,
 • Haal geen dieren van de straat om hen naar het asiel te brengen. Overleg in noodgevallen met de manager van het asiel.
 • Wanneer je een hond vastgebonden bij de poort ziet, neem het dier dan op in een van de grote draadkooien waar krantenpapier en een handdoel inliggen en plaats een bak met water in de kooi. De eerst aanwezige team leader zal beslissen wat er verder gebeurt. Draag schort en handschoenen als je met het dier bezig bent en raak de hond zo min mogelijk aan.
 • Plaats geen berichten op de sociale media zonder dat je daarvoor toestemming hebt verkregen.

Gedrag

 • Wees vriendelijk, socaal en behulpzaam naar de andere vrijwlligers.
 • Als je iets wil ondernemen op je vrije dag, neem dan ruim van te voren contact op met een van de vrijwillige chauffeurs contact op. Als er geen chauffeur beschikbaar is moet je bereid zijn om te lopen, te fietsen of een taxi te nemen.
 • Bezoekers (mensen die niet op het asiel verblijven) zijn niet toegestaan op het terrein buiten de openingstijden van het asiel.Het asiel op open dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 am tot 2.00 pm en is gesloten voor het publiek op zondag.
 • Overmatig gebruik van alcohol en elk gebruik van recreatieve drugs is niet toegestaan.
 • PAWS-PATAS voert een niet-roken beleid. Roken, inclusief e-sigaretten is alleen toegestaan in de daartoe aangewezen plaatsen. Roken is niet toegestaan in het grootste gedeelte van het asiel, noch binnen de behuizing of aan de koffietafel. Rokers wordt gevraagd rekening te houden met niet-rokers.
 • Wanneer er vragen/opmerkingen/problemen zijn neem dan contact op met je teamleider en niet met anderen, zodat er direct actie kan worden ondernomen indien dat nodig blijkt.

Taken

 • Vrijwilligers worden geacht een vrijwilligers-contract te tekenen waarin zij verklaren dat zij de regels van het asiel zullen volgen en het welzijn van mensen en dieren te respecteren.
 • Gedurende de eerste week leert de vrijwilliger hoe het asiel functioneert. Daarnaast leert men hoe de taken en verantwoordelijkheden van de diverse secties zijn georganiseerd, gepaard gaande met algemene kennis van het gehele asiel. De kennels zijn verdeeld over vier secties. De training voor elke sectie kost, afhankelijk van de eventuele ervaring van de vrijwilliger en het aantal gehuisveste dieren in het asiel,  ongeveer vier diensten. Gedurende de training  loopt en werkt de nieuwe vrijwilliger mee met een van de locale of internationale vrijwilligers.
 • Internationale vrijwlligers  verplichten zich om de morgen en middag diensten uit te voeren. (09:00 – 13:30) and (15:00 – 18:00).
 • De taken omvatten voeren, schoonmaken, medicijnen toedienen en zorgen voor het algemene welzijn van de dieren.
 • Het merendeel van de taken bestaan uit lichamelijke arbeid.
 • Het schoon en verzorgd houden van het terrein is onderdeel van het werk.
 • Sommige taken bevatten  geen directe  contact met de dieren maar zijn gericht om de algemene voorzieningen van het asiel op peil te houden.

Mocht je vragen hebben, mail dan naar volunteer@paws-patas.org

We hopen je gauw te zien bij ons asiel in de zon!

Wil jij vrijwilligers werk komen doen?

Borg betalen: